0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی کشاورزی، محیط زیست و امنیت غذایی
Impact of Combined Vitamin C/Selenium Supplementation in Vegetable Oil-Based Diets on Broiler Performance, Blood Lipids, and Breast Meat Oxidative Stability
نویسندگان :
Dariush Khademi Shurmasti
1
Farid Shariatmadari
2
1- Savadkooh Branch, Islamic Azad University
2- Tarbiat Modares
کلمات کلیدی :
Broiler،Cholesterol،Malondialdehyde،Selenium،Vitamin C
چکیده :
Enhancing chicken diets with vegetable oils improves the profile of beneficial fatty acids in meat but increases the rate of lipid peroxidation, emphasizing the need for dietary antioxidants. This research evaluated the impact of 100 mg/kg vitamin C (Vit C) and 150 mg/kg organic selenium (Se) on growth performance, carcass traits, serum lipid metabolites and lipid peroxidation in chicken breast meat when the diets included either rapeseed oil (RO) or pumpkin seed oil (PO). A total of 400 Hybro male chicks were raised over 42 days in a 2 × 2 factorial arrangement, comparing oil types (RO vs. PO) and nutrient supplementation (with or without Vit C/Se). Importantly, neither oil type nor supplemental antioxidants influenced growth performance and carcass traits. The findings showed no significant variance in malondialdehyde (MDA) concentrations in breast meat between different oil sources. However, serum lipid metabolite levels were notably lower in birds fed RO than those given PO (P<0.05). Supplementation with Vit C/Se consistently reduced MDA levels in breast meat, particularly on day 7 (0.122 vs. 0.258 mg/kg, P<0.05). Additionally, total cholesterol levels decreased, while triglycerides significantly increased. In summary, Vit C/Se supplementation effectively lowered serum total cholesterol levels and improved oxidative stability in chicken breast meat, demonstrating its value in maintaining meat quality.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
استخراج آنزیم از ضایعات غذایی
ستایش کرمعلی - محمدیار حسینی
نقش پرندگان مهاجر در انتشار سویههای Salmonella زئونوز و تهدیدات آن برای سلامت عمومی
فاطمه متفکر - امیر حسین رضازاده شیرازی
شناسایی مؤلفههای پذیرش فناوری انرژیهای تجدیدپذیر در مناطق روستایی شهرستان سراوان: استراتژی نظریه داده بنیان
فاطمه ارتیاعی - سید ابوالقاسم برآبادی
ارزیابی خاصیت آنتیاکسیدانتی میوه گیاه پسته کوهی (بنه)
شکوفه حاجی هاشمی - ام البنین جهانتیغ - نسترن ایمانی فر - شیوا گرشاسبی - زهرا مهاجر
فراوردههای گوشتی تخمیری عملگرا
مهلا الهی نیا
مقایسه ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و بررسی مزیتهای آرد سه واریته کینوا با نگاه به راهبردهای امنیت غذایی جمهوری اسلامی ایران
مسعود تقی زاده - حسام الدین آخوندزاده
بررسی میزان آلودگی به کیست هیداتید در دامهای شمال ایران
محمودرضا اثناعشری
ارزیابی رهاسازی فسفر از کودهای حیوانی و لجن فاضلاب طی زمان¬های مختلف گرماگذاری در یک خاک آهکی
لیلا زارع - عبدالمجید رونقی
تنش فلزات سنگین در گیاهان دارویی
زهرا سوری
وضعیت تاکسونومیکی جنس Cladosporium در ایران
آسیه بهاری میمندی - کژال زائری - امیررضا امیرمیجانی
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 42.0.2