0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی کشاورزی، محیط زیست و امنیت غذایی
Impact of Combined Vitamin C/Selenium Supplementation in Vegetable Oil-Based Diets on Broiler Performance, Blood Lipids, and Breast Meat Oxidative Stability
نویسندگان :
Dariush Khademi Shurmasti
1
Farid Shariatmadari
2
1- Savadkooh Branch, Islamic Azad University
2- Tarbiat Modares
کلمات کلیدی :
Broiler،Cholesterol،Malondialdehyde،Selenium،Vitamin C
چکیده :
Enhancing chicken diets with vegetable oils improves the profile of beneficial fatty acids in meat but increases the rate of lipid peroxidation, emphasizing the need for dietary antioxidants. This research evaluated the impact of 100 mg/kg vitamin C (Vit C) and 150 mg/kg organic selenium (Se) on growth performance, carcass traits, serum lipid metabolites and lipid peroxidation in chicken breast meat when the diets included either rapeseed oil (RO) or pumpkin seed oil (PO). A total of 400 Hybro male chicks were raised over 42 days in a 2 × 2 factorial arrangement, comparing oil types (RO vs. PO) and nutrient supplementation (with or without Vit C/Se). Importantly, neither oil type nor supplemental antioxidants influenced growth performance and carcass traits. The findings showed no significant variance in malondialdehyde (MDA) concentrations in breast meat between different oil sources. However, serum lipid metabolite levels were notably lower in birds fed RO than those given PO (P<0.05). Supplementation with Vit C/Se consistently reduced MDA levels in breast meat, particularly on day 7 (0.122 vs. 0.258 mg/kg, P<0.05). Additionally, total cholesterol levels decreased, while triglycerides significantly increased. In summary, Vit C/Se supplementation effectively lowered serum total cholesterol levels and improved oxidative stability in chicken breast meat, demonstrating its value in maintaining meat quality.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
ارزیابی چرخه عمر (LCA) و نقش آن در بهبود پایداری محیط زیست
اعظم تبیانیان - محمد طلائیان عراقی - مریم شاه بابای آشتیانی - حسین طوری
بهینه سازی و استخراج ترکیبات فراسودمند از گیاه چوچاق جهت تولید مکمل غذایی
فاطمه هاشمی - محمدجواد شکوری - کیانا کبریتی
سنتز سبز نانو کامپوزیت روی-سولفور (nZn-S) و بررسی اثر آن بر رشد گیاه کلزا در شرایط تنش آرسنیک
فاطمه رنجبری - زهرا سوری - لیلا نوروزی
بررسی تنوع ژنتیکی جمعیتهای پسیل مولد گزانگبین در استانهای چهارمحال و بختیاری و اصفهان
سعید قاسمی - منصوره ملکیان
بررسی سطح مختلف تنش شوری بر محتوای کاروفیل و وزن خشک گیاهچه ماش (Vigna radiata L.)
رقیه عبدلی نژاد - فاطمه فتاحیان - آزیتا ببراک - بهاره پارسامطلق
کاربرد کوانتوم داتهای کربن مبتنی بر منبع پایدار و تجدید پذیر برای بستهبندی مواد غذایی
علی ظفرمند - ایرج کریمی ثانی
تنوع زیستی نماتدهای انگل گیاهی مزارع سبزی، صیفی و جالیزی شهرستان رومشکان
فهیمه یاراحمدی - مصطفی درویش نیا - کورش عزیزی
بررسی توانایی جدایههای مخمری فلور هلو و شلیل در تولید آنزیمهای خارج سلولی
پرستو درویش زاده - مسعود ابرین بنا - لاچین مختارنژاد
Assessment of Monthly and Annual Discharge Trends of the Darreh Dozdan River Using Nonparametric Tests
Hedieh Ahmadpari - Vitaly Khaustov
بررسی نقش غنیسازی نان در بهبود کیفیت و ارزش غذایی: یک مرور سیستماتیک
محمدرضا رضائی - اسماعیل میرزایی قلعه - حامد کرمی - زینب رمدانی
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 42.0.2