0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی کشاورزی، محیط زیست و امنیت غذایی
Impact of Combined Vitamin C/Selenium Supplementation in Vegetable Oil-Based Diets on Broiler Performance, Blood Lipids, and Breast Meat Oxidative Stability
نویسندگان :
Dariush Khademi Shurmasti
1
Farid Shariatmadari
2
1- Savadkooh Branch, Islamic Azad University
2- Tarbiat Modares
کلمات کلیدی :
Broiler،Cholesterol،Malondialdehyde،Selenium،Vitamin C
چکیده :
Enhancing chicken diets with vegetable oils improves the profile of beneficial fatty acids in meat but increases the rate of lipid peroxidation, emphasizing the need for dietary antioxidants. This research evaluated the impact of 100 mg/kg vitamin C (Vit C) and 150 mg/kg organic selenium (Se) on growth performance, carcass traits, serum lipid metabolites and lipid peroxidation in chicken breast meat when the diets included either rapeseed oil (RO) or pumpkin seed oil (PO). A total of 400 Hybro male chicks were raised over 42 days in a 2 × 2 factorial arrangement, comparing oil types (RO vs. PO) and nutrient supplementation (with or without Vit C/Se). Importantly, neither oil type nor supplemental antioxidants influenced growth performance and carcass traits. The findings showed no significant variance in malondialdehyde (MDA) concentrations in breast meat between different oil sources. However, serum lipid metabolite levels were notably lower in birds fed RO than those given PO (P<0.05). Supplementation with Vit C/Se consistently reduced MDA levels in breast meat, particularly on day 7 (0.122 vs. 0.258 mg/kg, P<0.05). Additionally, total cholesterol levels decreased, while triglycerides significantly increased. In summary, Vit C/Se supplementation effectively lowered serum total cholesterol levels and improved oxidative stability in chicken breast meat, demonstrating its value in maintaining meat quality.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
فناوری نانو و تاثیر آن بر کاهش آفات گیاهی: مطالعه برخی خواص ضد قارچی و ضد حشراتی نانوذرات مس/ اکسید
بهناز افضلیان مند - نادیا عسگرزاده
بررسی و مقایسه میزان انرژی مصرفی مدلهای مختلف دستگاههای وکیوم سیب در استان خوزستان
محمد مهران زاده
ارزیابی مصرف انرژی و انتشار گازهای گلخانهای در تولید چغندرقند در شهرستان گرگان
علی راحمی کاریزکی - حسن حبیبی - محمد ملکان - مسعود تاجی - سید قاسم حسینی حیدرآبادی
ارزیابی شاخص خطر فلزات سنگین سرب و کادمیوم در برخی محصولات کشاورزی شهرستان¬های کرمان و جیرفت
مسلم بسیج - فریده گنجوی - ایمان شریفیان
بررسی اثرات ریزگردها و توسعه معدنکاوی بر کشاورزی و محیط زیست و راهکارهای کنترل آنها در مناطق خشک و بیابانی
محمدکیا کیانیان - سید ابراهیم نبوی چاشمی - نگار عبدالرحیمی
ویروس موزائیک رگه¬ای گندم: تاریخچه، خسارت و راهکارهای مقاومتی صورت گرفته در ایران
فریده فرح بخش - زهرا امجدی - محمود معصومی
ارزیابی مدل تابش خورشیدی هارگریوز و سامانی در منطقه سیستان
عمران اسماعیلی نژاد
کاربرد هوش مصنوعی در شناسایی و پیشگیری از مقاومت آنتیبیوتیکی
مجتبی اسدی - زهرا خواجه زاده یاوری
مروری بر کاربرد انواع هورمون روی تولید مثل و تعیین جنسیت در آبزیان
داود محمد رضائی - فاطمه میر
تاثیر کاربرد بقایای گیاهی و زغال زیستی آنها بر صفات بیوشیمیایی و عملکرد تریتیکاله در شرایط تنش شوری
احسان بیژن زاده - زهرا ارکیان - حمید رضا بوستانی
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 42.0.2