0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی کشاورزی، محیط زیست و امنیت غذایی
Impact of Combined Vitamin C/Selenium Supplementation in Vegetable Oil-Based Diets on Broiler Performance, Blood Lipids, and Breast Meat Oxidative Stability
نویسندگان :
Dariush Khademi Shurmasti
1
Farid Shariatmadari
2
1- Savadkooh Branch, Islamic Azad University
2- Tarbiat Modares
کلمات کلیدی :
Broiler،Cholesterol،Malondialdehyde،Selenium،Vitamin C
چکیده :
Enhancing chicken diets with vegetable oils improves the profile of beneficial fatty acids in meat but increases the rate of lipid peroxidation, emphasizing the need for dietary antioxidants. This research evaluated the impact of 100 mg/kg vitamin C (Vit C) and 150 mg/kg organic selenium (Se) on growth performance, carcass traits, serum lipid metabolites and lipid peroxidation in chicken breast meat when the diets included either rapeseed oil (RO) or pumpkin seed oil (PO). A total of 400 Hybro male chicks were raised over 42 days in a 2 × 2 factorial arrangement, comparing oil types (RO vs. PO) and nutrient supplementation (with or without Vit C/Se). Importantly, neither oil type nor supplemental antioxidants influenced growth performance and carcass traits. The findings showed no significant variance in malondialdehyde (MDA) concentrations in breast meat between different oil sources. However, serum lipid metabolite levels were notably lower in birds fed RO than those given PO (P<0.05). Supplementation with Vit C/Se consistently reduced MDA levels in breast meat, particularly on day 7 (0.122 vs. 0.258 mg/kg, P<0.05). Additionally, total cholesterol levels decreased, while triglycerides significantly increased. In summary, Vit C/Se supplementation effectively lowered serum total cholesterol levels and improved oxidative stability in chicken breast meat, demonstrating its value in maintaining meat quality.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
احیای گونههای گیاهی بومی در جهت حفظ تنوع زیستی مطالعه موردی: استان هرمزگان
شراره قاسمی
تأثیر تنش شوری ناشی از تغییرات اقلیمی بر میزان کلروفیل برگ، هدایت روزنهای و کربوهیدراتهای محلول در ارقام مختلف گندم نان (Triticum aestivum L.)
میترا جباری - نفیسه مهدی نژاد - خالد سلیمی
نقش شناساگرهای دما-زمان در ارتقای امنیت غذایی و بهبود بستهبندی محصولات کشاورزی
محمدرضا عفیفی - هانیه باقری کیا
اثر رعایت حق حیات موجودات زنده در محیط زیست بر تنوع زیستی در زیست بوم¬های کشاورزی: مطالعه موردی اثر حشرهکش دلتامترین بر جمعیت کفشدوزک هفت نقطهای در شرایط آزمایشگاه
ریحانه براتی
Medicinal Plants in Alzheimer's Disease Prevention and Treatment: Recent Advances in Biotechnology Approaches and Molecular Insights
Hosein Yousefi
برنامهریزی آبیاری ذرت علوفهای با استفاده از مدل CROPWAT 8.0 و دادههای اقلیمی: رویکردی نوین در مدیریت منابع آبی
ایمان حاجی راد
لگجی (Capparis spinosa L.) گیاه دارویی مناسب جهت بهبود معیشت بهره¬برداران و احیای مراتع خشک و نیمه¬خشک
وحید کریمیان - محسن فرزین
وضعیت تاکسونومیکی جنس Cladosporium در ایران
آسیه بهاری میمندی - کژال زائری - امیررضا امیرمیجانی
تولید ورمی¬کمپوست در راستای کارآفرینی دانش¬آموزی در شهرستان بهبهان
مرضیه جامعی - طاهره فسحت - رقیه معلقی - امین الله مظفری - سعیدرضا حسین زاده
مفهوم خدمات اکوسیستمی و اهمیت آن در پایداری محیط زیست
مینا بهنود - زهرا سلطانی - ثریا محمدحسینی
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 41.1.4