0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی کشاورزی، محیط زیست و امنیت غذایی
Assessment of Phenolic Compound Accumulation in Fagopyrum esculentum Seeds under Salinity Stress
نویسندگان :
Nasrin Farhadi
1
Mojgan Abdeshahian
2
Samaneh Mottaghi
3
1- Greenhouse and Controlled Environments Research Center (GCER), Horticultural Science Research Institute (HSRI), AREEO, Karaj, Iran
2- Greenhouse and Controlled Environments Research Center (GCER), Horticultural Science Research Institute (HSRI), AREEO, Karaj, Iran
3- Greenhouse and Controlled Environments Research Center (GCER), Horticultural Science Research Institute (HSRI), AREEO, Karaj, Iran
کلمات کلیدی :
Common buckwheat،Elicitor،Phenol metabolism،Rutin
چکیده :
Common buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench.) as the main species of the Fagopyrum genus belongs to the Polygonaceae family and its seeds are an important source of rutin. A pot study in a completely randomized designs with three replications was conducted to assay that which salinity concentration (0, 25, 50, and 75 mM NaCl) enhanced the different phenolic compound content without decrement in the seed yield of F. esculentum. With increasing salinity level, the seed yield of the common buckwheat plant was decreased down to 45.24% in comparison with control; however, there was no significant difference between non-stress and low-stress conditions. The L-phenylalanine ammonia-lyase activity as the main enzyme in the phenol’s metabolism was increased up to 24.10% in response to imposed salinity stress by NaCl. The total phenol content of F. esculentum seeds was significantly enhanced in response to salinity up to 12.56%. Also, in the salinity stressed plants the flavonoid content was about 2.5 times more than the unstressed plant. Under salinity stress, the rutin content was increased up to 3.38 times more than control. Taken together, according to obtained results salinity stress at 25 mM NaCl can induce phenolic compounds in F. esculentum seeds without any reduction in seed yield.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
کاربرد گیاهان دارویی در تولید نوشیدنیهای فراسودمند، تاثیر بر ترکیبات فنلی و آنتیاکسیدانها
عهدیه بهزادی - محمد بلوردی - اعظم ایوبی - مهدی کرامت جهرمی
تاثیر پیوند و هیومیک اسید بر برخی خصوصیات کمی و کیفی میوۀ گوجهفرنگی گیلاسی (Solanum lycopersicum var. cerasiforme) تحت تنش خشکی
رضا اصغری بایقوت - شهاب محمودی تک آغاج - صدیقه اصغری بایقوت - هادی وصال نعمتی آذر
علوم و فناوریهای نوین در مدیریت خاک برای دستیابی به کشاورزی پایدار
زهره الویار - معصومه مصطفائی
Potential Application of Magnetic Field Technology in Food Industry
Zahra Izadi
Efficacy of Microencapsulated Trichoderma Biocompounds on Biocontrol of Citrus Nematode (Tylenchulus semipenetrans)
Nilofar Arab Sarbizhan - Hossein Alaei Shah Vali Anar - Laleh Ilkhan - Ali Akbar Mohammadi-Meyrik
Evaluation of Grain Yield and Protein Content in Wheat Genotypes under End-of-the-Season Drought Stress
Mozhgan Gholizadeh Vazvani - Hossein Dashti - Roohallah Saberi Riseh
شناسایی مؤلفههای پذیرش فناوری انرژیهای تجدیدپذیر در مناطق روستایی شهرستان سراوان: استراتژی نظریه داده بنیان
فاطمه ارتیاعی - سید ابوالقاسم برآبادی
بهینه سازی و استخراج ترکیبات فراسودمند از گیاه چوچاق جهت تولید مکمل غذایی
فاطمه هاشمی - محمدجواد شکوری - کیانا کبریتی
مروری بر تأثیر میکروپلاستیکها بر سلامت انسان و اکوسیستمهای دریایی: چالشها و راهکارهای نوین
ملیکا غلامی - ملینا غلامی
تأثیر تیمار پس از برداشت ملاتونین بر کیفیت و ترکیبات آنتیاکسیدانی میوه توتفرنگی رقم سابرینا
محمد صالحی سربیژن - حسین میغانی - محمد سادات حسینی - صدیقه افشاری پور
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 42.0.2