0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی کشاورزی، محیط زیست و امنیت غذایی
Assessment of Phenolic Compound Accumulation in Fagopyrum esculentum Seeds under Salinity Stress
نویسندگان :
Nasrin Farhadi
1
Mojgan Abdeshahian
2
Samaneh Mottaghi
3
1- Greenhouse and Controlled Environments Research Center (GCER), Horticultural Science Research Institute (HSRI), AREEO, Karaj, Iran
2- Greenhouse and Controlled Environments Research Center (GCER), Horticultural Science Research Institute (HSRI), AREEO, Karaj, Iran
3- Greenhouse and Controlled Environments Research Center (GCER), Horticultural Science Research Institute (HSRI), AREEO, Karaj, Iran
کلمات کلیدی :
Common buckwheat،Elicitor،Phenol metabolism،Rutin
چکیده :
Common buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench.) as the main species of the Fagopyrum genus belongs to the Polygonaceae family and its seeds are an important source of rutin. A pot study in a completely randomized designs with three replications was conducted to assay that which salinity concentration (0, 25, 50, and 75 mM NaCl) enhanced the different phenolic compound content without decrement in the seed yield of F. esculentum. With increasing salinity level, the seed yield of the common buckwheat plant was decreased down to 45.24% in comparison with control; however, there was no significant difference between non-stress and low-stress conditions. The L-phenylalanine ammonia-lyase activity as the main enzyme in the phenol’s metabolism was increased up to 24.10% in response to imposed salinity stress by NaCl. The total phenol content of F. esculentum seeds was significantly enhanced in response to salinity up to 12.56%. Also, in the salinity stressed plants the flavonoid content was about 2.5 times more than the unstressed plant. Under salinity stress, the rutin content was increased up to 3.38 times more than control. Taken together, according to obtained results salinity stress at 25 mM NaCl can induce phenolic compounds in F. esculentum seeds without any reduction in seed yield.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
تعیین نیروی گسیختگی پسته
سید رسول راضی هشجین - منصور راسخ - سینا فیض اله زاده
تاثیر کشاورزی مدرن روی باروری: تهدیدات میکروپلاستیکها برای انسان، دام، طیور و آبزیان
هانیه هادیزاده - نزهت موسوی فر
کاربرد فناوری CRISPR/Cas9 در مهندسی ژنتیک میکروارگانیسمهای غذایی برای ارتقای کیفیت و ایمنی غذایی
مرجان حیدرزاده
نقش سامانههای تصفیه طبیعی به عنوان راهحلی مؤثر جهت مدیریت پایدار و کاهش چالشهای آلودگی آب
سحر حسینی - محمد سوری روداوری - امید بهمنی
شیوع سرمی تب کیو در زنان باردار روستایی خرم آباد با استفاده از روش IFA
امین جایدری - ایمان عزیزیار قبادی - شیوا آزادی چگنی
بررسی آگاهی و رفتار کشاورزان شهرک شهید کریمی دزفول در ارتباط با شاخصهای توسعه پایدار کشاورزی
فاطمه صفائی راد - روشنا بهباش - سینا عطارروشن
مروری بر مینیاتورسازی دستگاه¬های آنالیز شیمیایی در صنعت غذایی
رحمت الله فتحی - محمد اسمی زاده - احد منافی
روش¬های مختلف آبزی پروری در مناطق خشک جهت تولید پایدار
هاشم خندان بارانی - محدثه میری
بررسی صفات رویشی ارقام جديد و ژنوتیپ¬های امیدبخش به روی دو پایه بذری به و زالزالک
مشهید هناره - حسن اکبری - حمید عبدالهی
بررسی عوامل موثر بر توسعه گل و گیاهان زینتی (مطالعه موردی: شهرستان محلات استان مرکزی)
مستانه غنجی - زهرا خوشنودی فر - غلامرضا گودرزی
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 42.0.2