0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی کشاورزی، محیط زیست و امنیت غذایی
Assessment of Phenolic Compound Accumulation in Fagopyrum esculentum Seeds under Salinity Stress
نویسندگان :
Nasrin Farhadi
1
Mojgan Abdeshahian
2
Samaneh Mottaghi
3
1- Greenhouse and Controlled Environments Research Center (GCER), Horticultural Science Research Institute (HSRI), AREEO, Karaj, Iran
2- Greenhouse and Controlled Environments Research Center (GCER), Horticultural Science Research Institute (HSRI), AREEO, Karaj, Iran
3- Greenhouse and Controlled Environments Research Center (GCER), Horticultural Science Research Institute (HSRI), AREEO, Karaj, Iran
کلمات کلیدی :
Common buckwheat،Elicitor،Phenol metabolism،Rutin
چکیده :
Common buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench.) as the main species of the Fagopyrum genus belongs to the Polygonaceae family and its seeds are an important source of rutin. A pot study in a completely randomized designs with three replications was conducted to assay that which salinity concentration (0, 25, 50, and 75 mM NaCl) enhanced the different phenolic compound content without decrement in the seed yield of F. esculentum. With increasing salinity level, the seed yield of the common buckwheat plant was decreased down to 45.24% in comparison with control; however, there was no significant difference between non-stress and low-stress conditions. The L-phenylalanine ammonia-lyase activity as the main enzyme in the phenol’s metabolism was increased up to 24.10% in response to imposed salinity stress by NaCl. The total phenol content of F. esculentum seeds was significantly enhanced in response to salinity up to 12.56%. Also, in the salinity stressed plants the flavonoid content was about 2.5 times more than the unstressed plant. Under salinity stress, the rutin content was increased up to 3.38 times more than control. Taken together, according to obtained results salinity stress at 25 mM NaCl can induce phenolic compounds in F. esculentum seeds without any reduction in seed yield.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
بررسی اثرات ضدمیکروبی و ضد سرطانی نانوالیاف سنتز شده از عصاره گیاهی به روش الکتروریسی
طاهره حیدری - عباس رهدار
نقش فناوری هوشمندسازی آبیاری در کنترل هدر رفت آبهای زیرزمینی
مرضیه پهلوانی دهگودال - معصومه فروزانی
فناوریهای نوآورانه در خدمت امنیت غذایی: بهبود پذیرش مصرف کننده در تولید شیرهای جایگزین گیاهی بادام هندی خام
سید محمد حسین نظام دوست
بررسی اثر پرتودهی بر سوخ و پیاز گیاهان نرگس و گلایول به منظور کاهش ارتفاع و امکان کاشت گلدانی تجاری
محبوبه محمدی - مهرداد باباربیع - پروین ذوالفقاری
واکنش صفات مورفولوژیک و عملکرد ارقام کینوا (Chenopodium quinoa Willd) به سطوح افزایش یافته تراکم بوته و برگزدایی در شرایط اقلیمی اهواز (ملاثانی)
حسن شریفات - محمدرضا مرادی تلاوت - احمد کوچک زاده - علی مشتطی - هنا عبوده
Analyzing Drought Resistance of two Contrasting Pistachio Hybrid Rootstocks using Key Stress Tolerance Indices
Mozhdeh Osku - Mahmoud Reza Roozban - Saadat Sarikhani - Mohammad Mehdi Arab - Isabella Mascio - Kourosh Vahdati
ارزیابی تنوع مورفولوژیکی صفات ریشهای اکوتیپهای گندم وحشی تحت شرایط تنش رطوبتی
فاطمه حسینی - سید سعید موسوی
بررسی خطرات بهداشتی و ایمنی در فرایند تولید و ذخیرهسازی زیستتوده جنگلی برای مقاصد انرژی
احسان باقری - هیمن خودکام
ویروس چروکیدگی قهوهای میوه گوجهفرنگی تهدید جدیدی برای مزارع گوجهفرنگی ارومیه
سیفالدین رحیم حسین مصلح - مینا راستگو
Passive and Active Microwave Remote Sensing in Agricultural Forecasting
Amin Rostami
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 41.1.4