0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی کشاورزی، محیط زیست و امنیت غذایی
Artificial Intelligence in Food Security and Safety: New Scientific Achievements in Sustainable Agriculture, with a Focus on Iran
نویسندگان :
Roya Rezaeian-Doloei
1
Kimia Hosseini
2
Mohammad Mohsenzadeh
3
1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد
2- دانشگاه فردوسی مشهد
3- دانشگاه فردوسی مشهد
کلمات کلیدی :
Food Security and Safety،Sustainable Agriculture،Artificial Intelligence in Agriculture
چکیده :
This review combines advances in the applications of artificial intelligence (AI) to enhance food safety and security, alongside recent scientific advances in sustainable agriculture, with a special focus on the case of Iran. A systematic approach was used, combining bibliometric analysis of the reviewed literature (2012–2024) from the Web of Science (WoS) and Scopus databases with a thematic assessment of case studies and empirical research. Keywords such as “artificial intelligence in food safety,” “machine learning,” “sustainable agriculture,” and “precision agriculture” guided the search. Key findings highlight the role of AI in contamination detection, supply chain optimization and predictive analytics, with specific applications in Iran, such as AI-based aflatoxin detection in pistachios. Challenges such as data quality, ethical concerns, and scalability are critically discussed, with Iran's unique conditions of water scarcity, economic sanctions, and limited infrastructure providing valuable insights. By using these technologies, Iran can increase food security, improve resource productivity and build climate-resilient agricultural systems. However, achieving these goals requires targeted investment in digital infrastructure, capacity building programs, and international collaborations. This review provides a comprehensive roadmap for researchers, policy makers and stakeholders to harness the transformative potential of AI and sustainable agriculture in Iran and other regions facing similar challenges.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
نانو فناوری و کاربرد آن به عنوان نانوکودها
فائزه بلوچی - غلامرضا شریفی
تاثیر محلولپاشی پلیآمینها بر ویژگیهای مورفوفیزیولوژیک و درصد اسانس گیاه ریحان (Ocimum basilicum L.)
الهام دانائی - وحید عبدوسی
بررسی انگلهای خونی در ماهی کفال طلایی (Liza aurata)دریای خزر
سالار علیزاده - حسین جوان بخت - مهوش هادوی
ارزیابی خاصیت آنتیاکسیدانتی میوه گیاه پسته کوهی (بنه)
شکوفه حاجی هاشمی - ام البنین جهانتیغ - نسترن ایمانی فر - شیوا گرشاسبی - زهرا مهاجر
تبیین سنایوهای فراروی تاثیر تغییر اقلیم بر امنیت غذایی در جنوب استان کرمان
زکیه آفتابی - مراد کاویانی راد
تحلیل تأثیر ترکیبات امولسیونی بر ضریب فنریت فیلم بیوپلیمری سدیم کربوکسی متیل سلولز
آرین نهال کار - احمد رجایی نجف آبادی - حسین میرزایی مقدم
شناسایی و بررسی گیاهان مورد استفاده زنبور عسل در مراتع شرق بیرجند
وحیده عبداللهی - حسین ارزانی
انواع پلیمرهای مورد استفاده در نانوالیاف به روش الکتروریسی
فاطمه قهرمانی - محمود توکلی - محمدامین میری - صدیقه سلیمانی فرد - سمیه نیک نیا
مطالعه ویژگیهای فیزیکی، شیمیایی و کانیشناسی پدیده گردوغبار
معصومه سرمست
Emerging and Re-emerging Zoonotic Diseases: Transmission Dynamics, Public Health Impact, and Control Strategies
Hosein Yousefi
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 41.1.4