0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی کشاورزی، محیط زیست و امنیت غذایی
Artificial Intelligence in Food Security and Safety: New Scientific Achievements in Sustainable Agriculture, with a Focus on Iran
نویسندگان :
Roya Rezaeian-Doloei
1
Kimia Hosseini
2
Mohammad Mohsenzadeh
3
1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد
2- دانشگاه فردوسی مشهد
3- دانشگاه فردوسی مشهد
کلمات کلیدی :
Food Security and Safety،Sustainable Agriculture،Artificial Intelligence in Agriculture
چکیده :
This review combines advances in the applications of artificial intelligence (AI) to enhance food safety and security, alongside recent scientific advances in sustainable agriculture, with a special focus on the case of Iran. A systematic approach was used, combining bibliometric analysis of the reviewed literature (2012–2024) from the Web of Science (WoS) and Scopus databases with a thematic assessment of case studies and empirical research. Keywords such as “artificial intelligence in food safety,” “machine learning,” “sustainable agriculture,” and “precision agriculture” guided the search. Key findings highlight the role of AI in contamination detection, supply chain optimization and predictive analytics, with specific applications in Iran, such as AI-based aflatoxin detection in pistachios. Challenges such as data quality, ethical concerns, and scalability are critically discussed, with Iran's unique conditions of water scarcity, economic sanctions, and limited infrastructure providing valuable insights. By using these technologies, Iran can increase food security, improve resource productivity and build climate-resilient agricultural systems. However, achieving these goals requires targeted investment in digital infrastructure, capacity building programs, and international collaborations. This review provides a comprehensive roadmap for researchers, policy makers and stakeholders to harness the transformative potential of AI and sustainable agriculture in Iran and other regions facing similar challenges.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
مروری بر اثر اسید فولیک بر عملکرد رشد و متابولیتهای خون جوجههای گوشتی
زهره سیدی مرغکی - مژگان مظهری - زهرا رنجبری نسب - محمدصالح خاکبازبنیاسدی
بررسی میزان آلودگی به بروسلوز گاوی به روش تست حلقه شیر در استان مازندران طی سالهای اخیر
محمودرضا اثناعشری
بررسی شدت بیابانزایی با تأکید بر معیار آب زیرزمینی با استفاده از مدل IMDPA
حامد اسکندری دامنه - غلامرضا زهتابیان - حسن خسروی - حسین آذرنیوند - علی اکبر براتی
بررسی تأثیر باکتریهای شور و قلیاپسند بر رشد رویشی دانهالهای پسته
مهرنوش اسکندری تربقان - عبدالحمید شرافتی
بررسی حضور و اثرات منفی میکروپلاستیکها بر گیاهان تالاب فرهنگ آباد، شهرستان انار، کرمان
سارا امامی - محمدحسین صیادی
اولین گزارش از همراهی باکتری Klebsiella pneumoniae با بیماری لکه برگی پسته
فاطمه منگلی - فرناز سیستانی - مهدی آزادوار - اکبر حسینی پور - زهره لری
نقش واکنشهای بیوشیمیایی در تولید ترکیبات معطر پنیر
محمدرضا صادقی - محمد بلوردی - سپیده خراسانی - محبوبه باقری
بررسی تاثیر تغییر اقلیم برآفات کشاورزی
محمدحسین ارسلانلو - وحید اعتماد - محمد ابراهیم فرآشیانی - شهرام خلیقی سیگارودی - پریسا اسحاقی
کنترل واکنشهای قهوهای شدن آنزیمی در محصولات کشاورزی با استفاده از روش فراصوت
محمدرضا بذرافشان - ابوالفضل فدوی
ارزیابی تنوع ژنتیکی لاینهای اوتایپ چغندرقند از نظر مقاومت به بیماری رایزوکتونیای ریشه و طوقه
حمزه حمزه - حامد منصوری - مهدی حسنی - سعید صادق زاده حمایتی - نسرین قادری
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 42.0.2