0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی کشاورزی، محیط زیست و امنیت غذایی
Efficient Bioethanol Production from Waste Bread Employing Zymomonas mobilis
نویسندگان :
Davood Mazaheri
1
1- مرکز آموزش عالی محلات
کلمات کلیدی :
Bioethanol،Waste bread،zymomonas mobilis،fermentation،optimization
چکیده :
The global push for renewable energy has spurred research into bioethanol, a renewable fuel source that also reduces air pollution. A significant source of potential feedstock is the substantial amount of bread waste generated annually: over 100 million tons of wheat bread are produced globally, with 7-10% becoming waste. This study explored using this waste to produce bioethanol with Zymomonas mobilis. The process was conducted in two key steps. First, enzymatic hydrolysis using α-amylase and amyloglucosidase yielded a maximum reducing sugar concentration of 141 g/l. Second, fermentation was optimized using response surface methodology (RSM) by manipulating four factors: initial sugar concentration (85 g/l), bacterial dry weight (0.0325 g), peptone weight (0.36 g), and fermentation time (27 h). These conditions resulted in a maximum ethanol production of 31.4 g/l. This represents an 80.83% sugar consumption and an ethanol yield of 0.457. This efficient bioethanol production from waste bread using Zymomonas mobilis demonstrates the potential for sustainable fuel generation and waste reduction.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
چشم انداز توسعه کشت و صنعت خرما در ایران
فاطمه ارتیاعی - مجید جعفری
Circular Economy in Agriculture: A Pathway to Sustainable Resource Management and Environmental Preservation
Somayeh Taheri - Seyed Saeid Hosseini
آسیب دشمنان طبیعی در معرض آفتکشهای شیمیایی، چالشی پیش روی حفاظت از محیط زیست و تنوع زیستی: مطالعه موردی بررسی اثرات ناخواسته حشرهکشها بر مگس شکارگر سیرفید در شرایط آزمایشگاه
ریحانه براتی
مروری بر نقش ترکیبات گیاهی بر عملکرد سیستم ایمنی ماهی Oreochromisniloticus
سبا ساعی - همایون قدس
بررسی کالوسزایی محور زیرلپه گیاهچههای انزروت Astragalus fasciculifolius Bioss)) در کشت بافت
مجید جعفری - سید مسعود ضیائی
مروری بر بازیابی پایدار فسفر از پساب صنایع لبنی با استفاده از تبلور استروویت: رویکردی نوین در تولید کود زیستی
حسین کیانی - بهاره ابراهیمی تمندگانی - ملیکا امینی زاده
شناسایی و بررسی گیاهان مورد استفاده زنبور عسل در مراتع شرق بیرجند
وحیده عبداللهی - حسین ارزانی
ارزیابی خلاء عملکرد دانه برنج در شرق استان گلستان
عباس بیابانی - علی راحمی کاریزکی - حدیثه فرامرزی کوهسار - آیهان آق ارکاکلی - مهین پودینه
مروری بر کاربردهای ترکیبات پریبیوتیک در صنایع غذایی
رضا پورحسنی - اعظم ایوبی - محمد بلوردی
مروری بر استفاده از عصاره پوست سبز پسته در صنعت مواد غذایی
سعیده امان الهی - سپیده خراسانی - اعظم ایوبی - محمد بلوردی
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 41.1.4