0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی کشاورزی، محیط زیست و امنیت غذایی
Evaluation of Grain Yield and Protein Content in Wheat Genotypes under End-of-the-Season Drought Stress
نویسندگان :
Mozhgan Gholizadeh Vazvani
1
Hossein Dashti
2
Roohallah Saberi Riseh
3
1- Vali-e-Asr University of Rafsanjan
2- Vali-e-Asr University of Rafsanjan
3- Vali-e-Asr University of Rafsanjan
کلمات کلیدی :
Grain Yield،Wheat،Protein Percentage،Drought
چکیده :
Wheat (Triticum aestivum L.) is one of the most important cereal crops globally, and increasing its production under water-limited conditions is of significant importance. This study aimed to investigate the effect of end-of-the-season drought stress on grain yield and protein percentage in different wheat genotypes. The experiment was conducted as a factorial design in a completely randomized block layout with two treatments: drought stress and non-stress, each with two replications. The results indicated that drought stress had a significant negative effect on both grain yield and protein percentage. The highest grain yield in non-stress conditions was observed in genotype 1622, while the lowest yield was recorded for the commercial cultivar Falat. Under drought conditions, genotype 1622 also showed the highest grain yield. Moreover, the highest grain protein percentage under drought stress was observed in genotype 1528. These results highlight the genetic variation in wheat genotypes responses to drought stress and the importance of selecting drought-resistant genotypes with high yield potential and suitable protein content. Overall, selecting drought-resistant genotypes with high performance and optimal grain quality can be an effective strategy to improve wheat production under water stress conditions.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
The Role of Artificial Intelligence in Management of Runoff Through Green Infrastructure
Iman Saeedi
انواع سامانههای آبیاری با انرژی خورشیدی: مروری بر ادبیات موجود
داوود بهرامی کهیش نژاد - شعبان قوامی جولندان - مصطفی کیانی ده کیانی
Neoscytalidium dimidiatum (Botryosphaeriaceae, Ascomycota) همراه با شاخه، جوانه، میوه و بذر درختان انبه (Mangifera indica L.) در ایران
آتیه رئیسی - حمید محمدی
اجرای اقتصاد چرخهای در زنجیره تأمین کشاورزی
سمیه Naghavi
اثر تنش خشکی، کاربرد بیوچار و تلقیح با میکوریزا بر رشد زرینگیاه
مرضیه بشارتی فر - غلامرضا خواجویی نژاد - عنایت الله توحیدی نژاد - جلال قنبری
مروری بر کاربرد و توسعه نانوزیمها در کنترل کیفیت مواد غذایی و شناسایی آلایندهها
نگین کریمی - ثمین دهقانی - حسین آهنگری
مروری بر مینیاتورسازی دستگاه¬های آنالیز شیمیایی در صنعت غذایی
رحمت الله فتحی - محمد اسمی زاده - احد منافی
نقش گیاه دارویی (آویشن) بر افزایش ایمنی و رشد در پرورش ماهی
زینب کاظمی - رضا رضانژاد
کشاورزی آلی و حفاظت از تنوع زیستی در مناطق خشک و بیابانی
محمدکیا کیانیان - نگار عبدالرحیمی
مدیریت و حفاظت از آب و خاک با کشاورزی صنعتی (هیدروپونیک)
سیده ندا موسوی - سعیده موسوی - سیده فاطمه موسوی
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 41.1.4