0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی کشاورزی، محیط زیست و امنیت غذایی
Evaluation of Grain Yield and Protein Content in Wheat Genotypes under End-of-the-Season Drought Stress
نویسندگان :
Mozhgan Gholizadeh Vazvani
1
Hossein Dashti
2
Roohallah Saberi Riseh
3
1- Vali-e-Asr University of Rafsanjan
2- Vali-e-Asr University of Rafsanjan
3- Vali-e-Asr University of Rafsanjan
کلمات کلیدی :
Grain Yield،Wheat،Protein Percentage،Drought
چکیده :
Wheat (Triticum aestivum L.) is one of the most important cereal crops globally, and increasing its production under water-limited conditions is of significant importance. This study aimed to investigate the effect of end-of-the-season drought stress on grain yield and protein percentage in different wheat genotypes. The experiment was conducted as a factorial design in a completely randomized block layout with two treatments: drought stress and non-stress, each with two replications. The results indicated that drought stress had a significant negative effect on both grain yield and protein percentage. The highest grain yield in non-stress conditions was observed in genotype 1622, while the lowest yield was recorded for the commercial cultivar Falat. Under drought conditions, genotype 1622 also showed the highest grain yield. Moreover, the highest grain protein percentage under drought stress was observed in genotype 1528. These results highlight the genetic variation in wheat genotypes responses to drought stress and the importance of selecting drought-resistant genotypes with high yield potential and suitable protein content. Overall, selecting drought-resistant genotypes with high performance and optimal grain quality can be an effective strategy to improve wheat production under water stress conditions.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
اثر کودهاي زیستی بر قطر ساقه ریحان بنفش
شاهین مکری - حسن حیدری - فاطمه شیرزادی
Synthesis of Binary CdS/g-C₃N₄ Composite and Investigation of its Photocatalytic Activity for the Reduction of Cr(VI) Toward Environmental Protection
Amirhossein Mirmohamadi - Shabnam Sohrabnezhad - Rozita Foulady-Dehaghi
نقش متابارکدینگ در شناسایی آلودگیهای زیستی و تأثیر آن بر امنیت غذایی جهانی
یاسمن مظفری گودرزی - مهسا ساکی - زهرا میرسلیمانی - زینب بهمنی
گزارش مشاهده اولین مورد هموگلوبینوری در گاو پس از نوشیدن آب گرم
علی اصغر مظفری - حسین سلاجقه - ستایش سعیدی
تغییرات اقلیمی و امنیت غذایی
علی فضل الهی
اثر اسید هیومیک بر فراسیون سفید در تنش شوری
سپیده مجرب - علیرضا پیرزاد
بررسی روشهای هیدرولیز کراتین پشم: تحلیل روشهای شیمیایی و سبز برای بازیابی پروتئینهای ارزشمند
فاطمه نسب پور
Detection of the CryIA(c) Gene in 12 Rice Samples from Iranian Market
Hajar Soleimani - Samin Asadi - Mahdieh Hosseyni Moghaddam
اثر سن درخت و عمق خاک بر برخی ویژگیهای شیمیایی خاک در باغهای کیوی
ذکریا معنوی - نفیسه یغمائیان - سپیده ابریشمکش
بررسی تغییرات اقلیم و تاثیرات آن بر گیاهان از طریق اعمال تنشهای مختلف و راهکارهای مقابله با آنها
سرور محمدی
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 42.0.2