0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی کشاورزی، محیط زیست و امنیت غذایی
اثر اسید هیومیک بر فراسیون سفید در تنش شوری
نویسندگان :
سپیده مجرب
1
علیرضا پیرزاد
2
1- دانشگاه ارومیه
2- دانشگاه ارومیه
کلمات کلیدی :
هیومیک اسید،فراسیون سفید،تنش شوری،عملکرد مورفولوژیکی
چکیده :
هدف: به منظور بررسی و مطالعه تاثیر هیومیک اسید بر پاسخ های فیزیولوژیک گیاه فراسیون (Marrubium vulgare) تحت تنش شوری، این آزمایش در دانشگاه ارومیه اجرا شد. مواد و روشها: یک آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در سال 1400 در دانشگاه ارومیه اجرا شد. تیمارها شامل دو سطح هیومیک اسید (هیومیک اسید محلول در آب و تیمار بدون اسید هیومیک به عنوان شاهد) و سه سطح شوری (غیر شور (شاهد)، شوری متوسط 50 میلیمولار و شوری شدید 100 میلیمولار بود. میزان تیمار هیومیک اسید (با ترکیب خاص و تهیه شده از شرکت خرم بهار آتیس) مورد نیاز 30 لیتر در هکتار بود. نتایج: نتایج نشان داد که اثر متقابل اسید هیومیک و شوری در نسبت فسفر برگ و نسبت پتاسیم به سدیم در برگ و ریشه معنی دار بود. شوری بر تمامی صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی به جز (نسبت وزن هوایی به ریشه، نسبت پتاسیم برگ به ریشه، نسبت پتاسیم ساقه به ریشه، نسبت فسفر ساقه به ریشه و نسبت سدیم ساقه به ریشه) اثر معنیداری داشت. هیومیک اسید نیز اثر معنی داری بر روی فسفر ساقه، فسفر ریشه، وزن بخش هوایی، نسبت وزن بخش هوایی به ریشه، نسبت پتاسیم به سدیم برگ و نسبت پتاسیم به سدیم ساقه داشت. بیشترین فسفر ریشه از شرایط غیر شور با اسید هیومیک بدست آمد. تیمار هیومیک اسید باعث افزایش وزن اندام هوایی شد و 67/28 درصد نسبت به گیاهان شاهد افزایش یافت. نتیجهگیری: با توجه به نتایج مشخص شده میتوان بیان کرد هیومیک اسید میتواند بعنوان راهکاری برای کاهش اثرات زیان بار شوری پیشنهاد شود و تا حدودی در کاهش این خسارات زیست محیطی در کشاورزی موثر واقع باشد. Purpose: In order to investigate and study the effect of humic acid on the tield-related physiological responses of Marrubium vulgare under salinity stress, this research was conducted in Urmia University. Research Methods: A factorial experiment based on a completely randomized design with four replications was conducted at Urmia University in 2021. The treatments included two levels of humic acid (water-soluble humic acid and a treatment without humic acid as a control), and three levels of salinity (non-saline (control), moderate salinity 50 mM, and severe salinity 100 mM). The amount of humic acid treatment (with a specific composition and prepared from Khorram Bahar Atis Company) required was 30 liters per hectare. Findings: The results showed that the interaction effect of humic acid and salinity was significant in leaf phosphorus and potassium to root sodium ratio. Salinity had a significant effect on all morphological and physiological traits, except for (aerial-to-root weight ratio, leaf-to-root potassium ratio, stem-to-root potassium ratio, stem-to-root phosphorus ratio, and stem-to-root sodium ratio). Humic acid also has a significant effect on stem phosphorus, root phosphorus, aerial part weight, the aerial part to the root ratio, potassium to sodium ratio of the leaves and the potassium to sodium ratio of the stem. The highest root phosphorus was obtained from non-saline conditions with humic acid. Humic acid treatment caused an increase in the weight of the aerial part and it increased by 28.67 percent compared to the control plants. Conclusion: According to the specified results, it can be said that humic acid can be suggested as a solution to reduce the harmful effects of salinity and to some extent it is effective in reducing these environmental damages in agriculture.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
مقایسه مصرف سوخت، انرژی و انتشار گازهای گلخانه¬ای در تولید برنج نشایی و خشکهکاری در شهرستان گرگان
علی راحمی کاریزکی - سید قاسم حسینی حیدرآبادی - مسعود تاجی
Therapeutic Potential of Royal Jelly in Hepatitis B and Related Inflammatory Pathways
Ashraf Kariminik - Amin Reza Jamshidi
تهیه تقویم زنبورداری حوزه آبخیز درمیان در مراتع شرق بیرجند
وحیده عبداللهی - حسین ارزانی
اثر عصارۀ فلاونوئیدی کرفس در برابر سفیدک پودری خیار و ارزیابی سازوکارهای دفاعی القا شده با آن
هاجر سلیمانی - رضا مستوفیزاده قلمفرسا
Renewable Energy and Green Technologies: Shaping the Future of Sustainable Agriculture and Environment
Somayeh Taheri - Seyed Saeid Hosseini
خطر مانکوزب بر سلامت سیستم تولید مثل و باروری در جنس نر
محدثه محمدی ساردو - روح الله میرمحمودی
ارزیابی مصرف انرژی و انتشار گازهای گلخانهای در تولید چغندرقند در شهرستان گرگان
علی راحمی کاریزکی - حسن حبیبی - محمد ملکان - مسعود تاجی - سید قاسم حسینی حیدرآبادی
بررسی توانایی مخمرهای اپیفیت توتفرنگی در مهار Botrytis cinerea در مرحله پس از برداشت
رضا معصومی - مسعود ابرین بنا - لاچین مختارنژاد - سیامک حنیفه
تاثیر پلاسمای رادیو فرکانسی بر روی قارچ فوزاریوم بذرگندم
امیراحسان وثوقی - فاطمه بهارلونژاد - محمدعلی محمدی
مروری بر گیاهپالایی در پالایش فلزات سنگین با تاکید بر گونههای بومی ایران
شیدا جباری - سیدوحید سیدنا
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 41.1.4