0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی کشاورزی، محیط زیست و امنیت غذایی
Diversity in High Molecular Weight Glutenin Subunit in some of Bread Wheat Genotypes
نویسندگان :
Mozhgan Gholizadeh Vazvani
1
Hossein Dashti
2
Roohallah Saberi Riseh
3
1- Vali-e-Asr University of Rafsanjan
2- Vali-e-Asr University of Rafsanjan
3- Vali-e-Asr University of Rafsanjan
کلمات کلیدی :
SDS-PAGE Electrophorese،HMW-GS،Wheat،Baking Quality،ّFood Security
چکیده :
One of the primary goals of wheat breeding programs is to develop wheat varieties with good end-use quality. Variation of HMW-GS at the Glu-A1, Glu-B1, and Glu-D1 loci was studied using SDS-PAGE method in 17 genotypes and cultivars (Pishgam, Chinese spring, Darab, Kavir, Parsi, Mihan, 1382, 408, 468, 1626, 766, 765, 60, 912, 1464, 1801, and 2068. Cluster analysis of banding patterns of different species based on the simple matching coefficient and UPGMA resulted in 3 clusters. According to the results, the genotypes and clttivars of the third cluster, with high baking score (9.36), can be used as genotypes with good baking properties in breeding research to produce superior wheat varieties. The results revealed a high level of genetic variation among the genotypes based on their HMW-GS composition. The highest scoring genotypes were observed in genotypes 1801, 1464, 765, 60, 912, 765, 1382, Parsi, Pishgam, and Mihan. The bakery properties of the genotype depend on the genotypic score of glutenin subunits. HMW-GS 5+10 enhances the bakery properties of the genotype. The genetic diversity within this germplasm serves as a valuable genetic resource for breeding programs aimed at improving wheat quality and food security.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
استقرار صنایع تبدیلی مواد غذایی، راهکاری کارآمد در توسعه روستایی
بهمن خسرویپور - زینب نعامی
تاثیر آب پلاسمایی شده در کاهش شمارش کلی میکروارگانیسمهای میوه گواوا
مهدی پورهاشمی - مهناز هاشمی روان - نازنین زند - علیرضا شهاب لواسانی
سازگاری حشرات تحت استرس گرمایی
اعظم امیری
فناوریهای نوین افزایش دهنده کیفیت شیمیایی و ميکروبي مواد غذایی
زهرا نظیری - شهرزاد یونسیان
بررسی و مقایسه میزان انرژی مصرفی مدلهای مختلف دستگاههای وکیوم سیب در استان خوزستان
محمد مهران زاده
بررسی اثر رقم و سرعت بارگذاری بر انرژی گسیختگی پسته دهان
سید رسول راضی - منصور راسخ - سینا فیض اله زاده
کشت و کار هوشمندانه: چگونه هوش مصنوعی و اینترنت اشیا به کشاورزان کمک میکنند؟
محمد جواد ادیبیان
شناسایی فاکتورهای رونویسی مهم در ژنهای افتراق بیان یافته در پاسخ به تنش خشکی در کلزا و ذرت
فاطمه محمودی خالدآبادی - علی مقدم - مرضیه مهری
کشاورزی حفاظتی و امنیت غذایی: چالشهای موجود و راه حلهای بالقوه
جلال قنبری - مرضیه بشارتیفر
نقش هوش مصنوعی در مدیریت آفات: راهکارهای نوین و چالشهای اجرایی
محمد حسین تنورساز - محمد جواد ادیبیان
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 42.0.2