0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی کشاورزی، محیط زیست و امنیت غذایی
Diversity in High Molecular Weight Glutenin Subunit in some of Bread Wheat Genotypes
نویسندگان :
Mozhgan Gholizadeh Vazvani
1
Hossein Dashti
2
Roohallah Saberi Riseh
3
1- Vali-e-Asr University of Rafsanjan
2- Vali-e-Asr University of Rafsanjan
3- Vali-e-Asr University of Rafsanjan
کلمات کلیدی :
SDS-PAGE Electrophorese،HMW-GS،Wheat،Baking Quality،ّFood Security
چکیده :
One of the primary goals of wheat breeding programs is to develop wheat varieties with good end-use quality. Variation of HMW-GS at the Glu-A1, Glu-B1, and Glu-D1 loci was studied using SDS-PAGE method in 17 genotypes and cultivars (Pishgam, Chinese spring, Darab, Kavir, Parsi, Mihan, 1382, 408, 468, 1626, 766, 765, 60, 912, 1464, 1801, and 2068. Cluster analysis of banding patterns of different species based on the simple matching coefficient and UPGMA resulted in 3 clusters. According to the results, the genotypes and clttivars of the third cluster, with high baking score (9.36), can be used as genotypes with good baking properties in breeding research to produce superior wheat varieties. The results revealed a high level of genetic variation among the genotypes based on their HMW-GS composition. The highest scoring genotypes were observed in genotypes 1801, 1464, 765, 60, 912, 765, 1382, Parsi, Pishgam, and Mihan. The bakery properties of the genotype depend on the genotypic score of glutenin subunits. HMW-GS 5+10 enhances the bakery properties of the genotype. The genetic diversity within this germplasm serves as a valuable genetic resource for breeding programs aimed at improving wheat quality and food security.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
بررسی مدلسازی خاک برای شبیهسازی عددی برهمکنش ابزارهای کشاورزی
بررسی فعالیت قارچ Mucor circirnelloidea به عنوان عامل بیمارگر لارو آفت برگخوار پاییزه ذرت در مزارع شهرستان ارزوئیه استان کرمان
فرناز سیستانی - فاطمه منگلی - سونیا عقیقی - اعظم ناظمی - زهره لری
تاثیر تنش شوری نمکهای کلرید سدیم و پتاسیم بر رشد و میزان عناصر دانه رستهای گیاه کلزا تیمار شده با نمکهای کلریدی
علی غلامعلی تبار - طاهره السادات آقاجانزاده
اثر سن و حذف برگ نشاء بر زنده¬مانی چغندر علوفهای
پروانه فتحی - حسن حیدری - محمود خرمی وفا
ارزیابی تنوع زیستی گونه Aporrectodea rosea در زاگرس میانی
ربابه لطیف - اتابک روحی امینجان
بررسی سطح مختلف تنش شوری بر محتوای کاروفیل و وزن خشک گیاهچه ماش (Vigna radiata L.)
رقیه عبدلی نژاد - فاطمه فتاحیان - آزیتا ببراک - بهاره پارسامطلق
تاثیر محلولپاشی فنیلآلانین بر شاخصهای رشد فیزیولوژیک دانه برنج
پرستو دریادل - محمدرضا قلمبران - سیده بتول حسنی - مرتضی نصیری
بررسی اثر پیش تیمار بذر با قارچ میکوریز بر شاخصهای جوانهزنی در گیاه کینوا تحت تنش شوری
زهرا مسعود - فرزانه نجفی - کبری توفیقی - زهره شیرخانی
کاربردهای فناوری فراصوت هوابرد در صنایع غذایی
تاثیر ریزگردها بر تنوع زیستی و راهکارهای حفاظتی (مطالعه موردی: شهرستان جیرفت)
سعید نیک نفس دهقانی - سیامک دخانی
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 41.1.4