0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی کشاورزی، محیط زیست و امنیت غذایی
Diversity in High Molecular Weight Glutenin Subunit in some of Bread Wheat Genotypes
نویسندگان :
Mozhgan Gholizadeh Vazvani
1
Hossein Dashti
2
Roohallah Saberi Riseh
3
1- Vali-e-Asr University of Rafsanjan
2- Vali-e-Asr University of Rafsanjan
3- Vali-e-Asr University of Rafsanjan
کلمات کلیدی :
SDS-PAGE Electrophorese،HMW-GS،Wheat،Baking Quality،ّFood Security
چکیده :
One of the primary goals of wheat breeding programs is to develop wheat varieties with good end-use quality. Variation of HMW-GS at the Glu-A1, Glu-B1, and Glu-D1 loci was studied using SDS-PAGE method in 17 genotypes and cultivars (Pishgam, Chinese spring, Darab, Kavir, Parsi, Mihan, 1382, 408, 468, 1626, 766, 765, 60, 912, 1464, 1801, and 2068. Cluster analysis of banding patterns of different species based on the simple matching coefficient and UPGMA resulted in 3 clusters. According to the results, the genotypes and clttivars of the third cluster, with high baking score (9.36), can be used as genotypes with good baking properties in breeding research to produce superior wheat varieties. The results revealed a high level of genetic variation among the genotypes based on their HMW-GS composition. The highest scoring genotypes were observed in genotypes 1801, 1464, 765, 60, 912, 765, 1382, Parsi, Pishgam, and Mihan. The bakery properties of the genotype depend on the genotypic score of glutenin subunits. HMW-GS 5+10 enhances the bakery properties of the genotype. The genetic diversity within this germplasm serves as a valuable genetic resource for breeding programs aimed at improving wheat quality and food security.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
مروری بر کاربرد حسگرهای گاز ریزترازوی کریستال کوارتز در ارزیابی و تشخیص کیفیت و تازگی میوهها
زینب میرزاپور
ارزیابی چرخه عمر (LCA) و نقش آن در بهبود پایداری محیط زیست
اعظم تبیانیان - محمد طلائیان عراقی - مریم شاه بابای آشتیانی - حسین طوری
بررسی جامع آرد کامل گندم: ویژگیهای تغذیهای، روشهای تولید و چالشهای فناوری در صنعت آرد
محمد جواد هنرور میراب - مائده خجسته باغدار - سعید مطابق
A Review of Biologically Active Compounds and Therapeutic Properties Agaricus campestris L. (Button mushroom or Field mushroom)
Mohammad Reza Jalali - Mina Amani
بررسی تاثیر کاربرد خارجی تیامین بر فعالیت آنزیم¬های آنتی اکسیدانی گیاه کلزا تحت تنش سمیت مس
شقایق مرادی - طاهره السادات آقاجانزاده
مروری بر اهمیت وجود و حفظ توازن اسیدهای چرب ضروری در رژیم غذایی مادران باردار و شیرده
سیّد محمد صالح موسوی خلیجی - محدثه سادات موسوی خلیجی
اصول اساسی و دامنه کاربرد استاندارد 90-1995 کدکس پیرامون ماهی گیزشده
رضا رضانژاد
بهبود اثرات تنشخشکی بر رشد، زنده¬مانی و برخی صفات فیزیولوژیک نهال¬¬های بلندمازو با استفاده از کود اوره
الهام اکاتی - علیرضا علی عرب
بررسی اثر جایگزینی کنجاله سویا با خوراک فضولات طیورغنی شده با لارو مگس در جیره برعملکردهای پرواری در بره های پرواری قره گل
مجید یعقوب زاده - سارا رجب زاده - محسن شیرمحمدی - فریبا فریور
بررسی تاثیر پلاسمای سرد به همراه اسانس میخک هندی بر افزایش مدت ماندگاری میوه گواوا تو سرخ
مهدی پورهاشمی - مهناز هاشمی روان - نازنین زند - علیرضا شهاب لواسانی
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 42.0.2