0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی کشاورزی، محیط زیست و امنیت غذایی
Reduction of Evaporation in Quince (Cydonia oblonga Mill.) Orchard Under Shading net
نویسندگان :
Maryam Tatari Varnousfaderani
1
1- Horticulture Crops Research Department, Isfahan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Isfahan, Iran
کلمات کلیدی :
Green cover،Light intensity،Soil moisture
چکیده :
The most important abiotic stress in yield production in the central regions of Iran is a shortage of water and climatic changes. Climate change in quince orchards has resulted in problems such as the reduction of water resources. This research was conducted in the quince orchard with 20-year-old trees in 2022 and 2023. The quince cultivar was Isfahan, grafted on hawthorn rootstock. More than a thousand meters of this orchard were equipped with a shade system with green 50% shade nets, and another part was examined as a control plot without a shade structure. The shade house reduced the pan evaporation by 743m3 per hectare during 130 days. At the soil depth of 0-20 cm and 20-40 cm, the surface under the shade system retained 5.5% and 8.52% more moisture than the surface without shade, respectively. The average light intensity under the shade treatment decreased by more than 2.5 times compared to outside the shade net, which led to a reduction in water consumption. Considering the reduction in evaporation under shade cover, it is recommended to use this structure in quince orchards in arid and semi-arid areas with high light intensity, such as the central regions of Iran.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
بررسی خصوصیات آنتیاکسیدانی چهار گونه جلبک قهوهای با روش طیف سنجی مرئی
اسماعیل تماری - هاجر صداقت
تاثیر محلولپاشی پلیآمینها بر ویژگیهای مورفوفیزیولوژیک و درصد اسانس گیاه ریحان (Ocimum basilicum L.)
الهام دانائی - وحید عبدوسی
کشاورزی ارگانیک، امنیت غذایی و پایداری زیستمحیطی: نقش تولید پایدار در تأمین غذای سالم و حفظ منابع طبیعی
سمیرا حسینی - مهرانگیز ابراهیمی - سیدرفیع عارف حسینی - حسام الدین حسینی - میدیا جرایی
استفاده از کودهای زیستی و کاهش سموم شیمیایی در کشاورزی
زینب فیروزبخت - قباد جلالی - حمیدرضا علیزاده
Bioethanol Production Potential from Cellulosic Biomass in Iran: Current Prospects and Future Prospects
Samaneh Torabi - Seyed Reza Hassanbeigi
روندهای فعلی تجزیه و تحلیل، ایمنی و بسته بندی مواد غذایی
نادیا ترقی خواه - شهرک واتگر - پریا حسین زاده
پتانسیل گرمایش جهانی و انتشار گازهای گلخانهای ناشی از تولید پنبه در سیستمهای کشاورزی شهرستان نیشابور
علی اکبر میرزائی - مهدی بابائیان - قربانعلی رسام
تب خونریزی دهنده کریمه – کنگو
سما حبیبی آذر - فاطمه قاسم نجف آباد - مبینا نیک فر
پیشرفتهای اخیر در فناوری اکستروژن در صنعت غذا
حنان لشکری
Neoscytalidium dimidiatum (Botryosphaeriaceae, Ascomycota) همراه با شاخه، جوانه، میوه و بذر درختان انبه (Mangifera indica L.) در ایران
آتیه رئیسی - حمید محمدی
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 42.0.2