0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی کشاورزی، محیط زیست و امنیت غذایی
Reduction of Evaporation in Quince (Cydonia oblonga Mill.) Orchard Under Shading net
نویسندگان :
Maryam Tatari Varnousfaderani
1
1- Horticulture Crops Research Department, Isfahan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Isfahan, Iran
کلمات کلیدی :
Green cover،Light intensity،Soil moisture
چکیده :
The most important abiotic stress in yield production in the central regions of Iran is a shortage of water and climatic changes. Climate change in quince orchards has resulted in problems such as the reduction of water resources. This research was conducted in the quince orchard with 20-year-old trees in 2022 and 2023. The quince cultivar was Isfahan, grafted on hawthorn rootstock. More than a thousand meters of this orchard were equipped with a shade system with green 50% shade nets, and another part was examined as a control plot without a shade structure. The shade house reduced the pan evaporation by 743m3 per hectare during 130 days. At the soil depth of 0-20 cm and 20-40 cm, the surface under the shade system retained 5.5% and 8.52% more moisture than the surface without shade, respectively. The average light intensity under the shade treatment decreased by more than 2.5 times compared to outside the shade net, which led to a reduction in water consumption. Considering the reduction in evaporation under shade cover, it is recommended to use this structure in quince orchards in arid and semi-arid areas with high light intensity, such as the central regions of Iran.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
ارزیابی خلاء عملکرد دانه برنج در شرق استان گلستان
عباس بیابانی - علی راحمی کاریزکی - حدیثه فرامرزی کوهسار - آیهان آق ارکاکلی - مهین پودینه
عوامل بحران محیطزیست در جهان امروز و راهحلهای معنوی آن
علی احمدپور
مقایسه ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و بررسی مزیتهای آرد سه واریته کینوا با نگاه به راهبردهای امنیت غذایی جمهوری اسلامی ایران
مسعود تقی زاده - حسام الدین آخوندزاده
A Review of Gluten-Free Cereals, Pseudo-Cereal Processing, and Food Products
Reza Pourhassani - Azam Ayoubi
Nano-Biosensors: Revolutionizing Smart Food Packaging for Enhanced Safety and Quality Monitoring
Hosein Samadieh - Majid Talebi - Badraldin Ebrahim Sayed Tabatabaei - Jahangir Khajehali - Mahin Samadieh
بررسی تأثیر اقتصاد دیجیتال بر تابآوری بخش کشاورزی
علیرضا کرباسی - رسول بنسبردی
مروری بر پاسخ گیاهان به تنش آلودگي نفتي
محمد جعفر هدایتی - آمنه قاسمی مصرمی - عنایت الله نیای اسفیانی - سوسن قاسمی مصرمی - راضیه گزنی
بررسی بیان ژن پروتئین تنظیمکننده حاد استروئیدوژنیک تحت تاثیر اسیدهای چرب غیر اشباع چندگانه کاملینا
محمدتقی بیگی نصیری - محمود نظری - سپیده رستمی
تاثیر محلول پاشی گابا بر مقاومت به خشکی گیاه دارویی Mentha piperita
فرشته عباسی - آمنه قاسمی مصرمی - سوسن قاسمی مصرمی - عنایت الله نیازی - محمد جعفر هدایتی - محمدحسین صیادی - محمود رمرودی
توسعه کاربردهای بستهبندی پایدار موادغذایی از فیلمهای ترکیبی کیتوزان/پلیوینیلالکل
حدیثه صادق زاده بجندی - ثمین صمدزاد - طرلان کرامتی - محمدحسین عبدلی حسین آبادی
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 41.1.4