0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی کشاورزی، محیط زیست و امنیت غذایی
تأثیر راهکارهای تغذیهای پایدار بر شاخصهای فیزیولوژیک، بیوشیمیایی و عملکردی بالنگو تحت تنش خشکی
نویسندگان :
محمد حقانی نیا
1
1- مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام
کلمات کلیدی :
امنیت غذایی،ترکیبات آنتی اکسیدانی،عملکرد دانه،کشاورزی پایدار،مدیریت تغذیه
چکیده :
چكيده کاهش منابع آب و تغییرات اقلیمی چالشی اساسی در مسیر تولید پایدار محصولات کشاورزی در مناطق خشک و نیمهخشک، محسوب میشود. در این راستا، بهرهگیری از راهکارهای تغذیهای پایدار میتواند نقش مهمی در بهبود تحمل گیاهان به تنشهای محیطی داشته باشد. این پژوهش با هدف بررسی تأثیر منابع مختلف تغذیهای بر ویژگیهای بیوشیمیایی و عملکردی گیاه دارویی بالنگو تحت شرایط تنش خشکی انجام شد. آزمایش در سال ۱۴۰۳ در یک گلخانه تحقیقاتی واقع در ایلام، بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل سه سطح آبیاری (۹۰، ۷۰ و ۵۰ درصد ظرفیت زراعی) و شش سطح تغذیهای شامل عدم مصرف کود (شاهد)، کود شیمیایی کامل (NPK)، اسید هیومیک + ورمیکمپوست، ۵۰ درصد کود شیمیایی + اسید هیومیک، ۵۰ درصد کود شیمیایی + ورمیکمپوست و ۵۰ درصد کود شیمیایی + اسید هیومیک + ورمیکمپوست بود. نتایج نشان داد که تنش خشکی موجب کاهش معنیدار رنگیزههای فتوسنتزی، افزایش استرس اکسیداتیو و کاهش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی شد. همچنین، متابولیتهای ثانویه کاهش یافتند و عملکرد دانه و موسیلاژ تحت تأثیر منفی قرار گرفت. بااینحال، تیمار ترکیبی ۵۰ درصد کود شیمیایی + ورمیکمپوست + اسید هیومیک بیشترین تأثیر مثبت را نشان داد، بهطوری که میزان کلروفیل a،b و کارتنوئیدها بهترتیب 7/131، 2/107 و 4/155 درصد و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی کاتالاز 6/199 و پراکسیداز 2/85 درصد بهبود یافتند. علاوه بر این، محتوای فنل و فلاونوئید بهترتیب 4/39 و 2/98 درصد افزایش یافت که در نهایت منجر به افزایش 6/81 درصدی عملکرد دانه و 5/76 درصدی موسیلاژ شد. بطورکلی، نتایج این پژوهش نشان داد که کاربرد همزمان ۵۰ درصد کود شیمیایی همراه با ورمیکمپوست و اسید هیومیک، علاوه بر کاهش وابستگی به کودهای شیمیایی، موجب افزایش تحمل گیاه به تنش خشکی و ارتقای عملکرد و کیفیت محصول شد. این راهکار تغذیهای میتواند بهعنوان یک استراتژی پایدار برای کاهش اثرات زیستمحیطی و افزایش بهرهوری منابع آبی در شرایط کمبود آب مورد استفاده قرار گیرد.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
مروری بر نقش هوش مصنوعی در ارتقای بهرهوری کشاورزی
مرجان حیدرزاده
استفاده از پسماندهای کشاورزی برای تولید انرژی
هیمن خودکام - احسان باقری
اثر جنگلکاری بر بهبود کیفیت هوا و کاهش آلودگی
شیدا جباری - زهرا میرازادی* - سیدوحید سیدنا
مروری بر کاربرد حسگرهای گاز ریزترازوی کریستال کوارتز در ارزیابی و تشخیص کیفیت و تازگی میوهها
زینب میرزاپور
اولین گزارش ویروس A گیلاس از ایران براساس دادههای RNA Seq
پارسا گلابی - احمد حسینی - مینا راستگو
نقش سامانههای تصفیه طبیعی به عنوان راهحلی مؤثر جهت مدیریت پایدار و کاهش چالشهای آلودگی آب
سحر حسینی - محمد سوری روداوری - امید بهمنی
نقش میکروارگانیسمهای فعال در بهبود حاصلخیزی خاک: رویکرد شیمی-زیستی در کشاورزی
حمیرا مسعودی پور
پرورش میگوی هوشمند: راهکاری برای کاهش آلودگی و ارتقاء بهداشت محیط
میلاد جعفری - شهلا چوبچیان
نقش پرورش میگو بر توسعه روستاهای ساحلی و تامین امنیت غذایی
میلاد جعفری - شهلا چوبچیان
مروری بر مینیاتورسازی دستگاه¬های آنالیز شیمیایی در صنعت غذایی
رحمت الله فتحی - محمد اسمی زاده - احد منافی
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 42.0.2