0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی کشاورزی، محیط زیست و امنیت غذایی
A Review of Gluten-Free Cereals, Pseudo-Cereal Processing, and Food Products
نویسندگان :
Reza Pourhassani
1
Azam Ayoubi
2
1- دانشگاه شهید باهنر کرمان
2- دانشگاه شهید باهنر کرمان
کلمات کلیدی :
Autoimmunity،Celiac disease،Gluten،Gluten-free food،Prolamin
چکیده :
With the increasing prevalence of celiac disease worldwide, one of the major challenges in the food industry is the production and enhancement of gluten-free products tailored to meet the needs of these patients. This study focuses on gluten-free grains and their derived products. Celiac disease is an autoimmune disorder where the consumption of gluten triggers an antibody response in the body, damaging the intestinal tissue. Individuals affected by this condition must completely eliminate gluten from their diet. The food industry is obligated to produce specialized products exclusively for individuals with this autoimmune disorder. Novel food formulations aimed at improving dietary options and enhancing the health status of celiac patients are being extensively investigated. However, removing gluten from food products prevents the formation of cohesive networks during dough preparation, leading to structural deficiencies in bread. Overall, the elimination of gluten compromises texture, visual quality, and shelf life. To overcome these shortcomings, starches, dairy proteins, and hydrocolloids are used to replicate the functional properties of gluten, thereby enhancing structure and prolonging the shelf life of gluten-free products. Replacing gluten with gluten-free flours presents a significant technological challenge. Despite advancements, the quality of these substitutes often remains inferior to gluten-containing products, as they are typically poor sources of dietary protein and fiber. This paper examines the characteristics of quinoa, corn, rice, teff, and amaranth seeds and ultimately proposes factors and methods for producing high-quality gluten-free products.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
ارزیابی مصرف انرژی و انتشار گازهای گلخانهای در تولید چغندرقند در شهرستان گرگان
علی راحمی کاریزکی - حسن حبیبی - محمد ملکان - مسعود تاجی - سید قاسم حسینی حیدرآبادی
تولید پروتئین از ضایعات کشتارگاهی با استفاده از روشهای بیوتکنولوژی: فرایندها، چالشها و کاربرد¬ها
ثنا محمدی - صابر امیری - مهسا ضروری - فرزاد میراب توپچی
ارزیابی ریسک بهداشتی ناشی از مصرف کودهای نیتراته در برخی از محصولات پرمصرف کشاورزی در شهرستانهای کرمان و جیرفت
مسلم بسیج - فریده گنجوی - ایمان شریفیان
چشم انداز توسعه کشت و صنعت خرما در ایران
فاطمه ارتیاعی - مجید جعفری
تخریب اراضی و تأثیر آن بر کشاورزی: چالشها، علل، پیامدها و راهکارها
زهره الویار - معصومه مصطفائی
روشهای فیزیکوشیمیایی تلخیزدایی از بادام وحشی
احسان شاهمرادی - سپیده خراسانی - کاظم جعفری نعیمی - حمید رضا اخوان
A Review of Gluten-Free Cereals, Pseudo-Cereal Processing, and Food Products
Reza Pourhassani - Azam Ayoubi
تعیین عملکرد دانه نخود و اجزاء آن تحت تأثیر تاریخ کاشت و سامانه خاکورزی
شهرام چوبتاشانی - حسن حیدری - محمداقبال قبادی
استفاده از تنظیمکنندههای رشد جهت افزایش مقاومت به تنش شوری در گیاهان دارویی (مطالعه موردی بر دیاکسید تیتانیوم)
محمدرضا جلالی - مینا امانی
Protective Role of Tigernut (Cyperus esculentus) Against Fluoxetine-Induced Reproductive Dysfunction in Male Wistar Rats
Samuel Olumide Ajani - Kudus Oyeyebi Dolapo - Olumide Odunayo Akinniy
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 42.0.2