0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی کشاورزی، محیط زیست و امنیت غذایی
A Review of Gluten-Free Cereals, Pseudo-Cereal Processing, and Food Products
نویسندگان :
Reza Pourhassani
1
Azam Ayoubi
2
1- دانشگاه شهید باهنر کرمان
2- دانشگاه شهید باهنر کرمان
کلمات کلیدی :
Autoimmunity،Celiac disease،Gluten،Gluten-free food،Prolamin
چکیده :
With the increasing prevalence of celiac disease worldwide, one of the major challenges in the food industry is the production and enhancement of gluten-free products tailored to meet the needs of these patients. This study focuses on gluten-free grains and their derived products. Celiac disease is an autoimmune disorder where the consumption of gluten triggers an antibody response in the body, damaging the intestinal tissue. Individuals affected by this condition must completely eliminate gluten from their diet. The food industry is obligated to produce specialized products exclusively for individuals with this autoimmune disorder. Novel food formulations aimed at improving dietary options and enhancing the health status of celiac patients are being extensively investigated. However, removing gluten from food products prevents the formation of cohesive networks during dough preparation, leading to structural deficiencies in bread. Overall, the elimination of gluten compromises texture, visual quality, and shelf life. To overcome these shortcomings, starches, dairy proteins, and hydrocolloids are used to replicate the functional properties of gluten, thereby enhancing structure and prolonging the shelf life of gluten-free products. Replacing gluten with gluten-free flours presents a significant technological challenge. Despite advancements, the quality of these substitutes often remains inferior to gluten-containing products, as they are typically poor sources of dietary protein and fiber. This paper examines the characteristics of quinoa, corn, rice, teff, and amaranth seeds and ultimately proposes factors and methods for producing high-quality gluten-free products.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
کاربرد و اثرات حسگرهای هوشمند در کشاورزی دقیق
احسان باقری - هیمن خودکام
پیامدهای خسارتبار کاهش آب ورودی به تالاب گاوخونی اصفهان
حسنا ابراهیمی حسین آبادی - مصطفی کرباسیون - مریم صدیقی هفشجانی
ریسکها و خطرات هوش مصنوعی در کشاورزی
محمدجواد آهنگریان
بررسی خواص ضدسرطانی و آنتیاکسیدانی پروتئین هیدرولیز شده گیاه پنیرک توسط آنزیم پپسین و فلاورزایم
رویا شهریاری سرحدی - علی نیازی - علی اکبر غلامی - محمدصادق تقی زاده
بخار فوق گرم: رویکردی جدید برای کاهش بار میکروبی و متابولیتها در فرآوری مواد غذایی
هدیه صادق احمدی - هادی ابراهیم نژاد - فاطمه سرکوهی
پیشرو در کشاورزی پایدار از آپومیکسی طبیعی تا آپومیکسی مصنوعی
میثم یعقوبی دشتاب ئی - مجید گل شیخی
شناسایی فاکتورهای رونویسی مهم در ژنهای افتراق بیان یافته در پاسخ به تنش خشکی در کلزا و ذرت
فاطمه محمودی خالدآبادی - علی مقدم - مرضیه مهری
عوامل بحران محیطزیست در جهان امروز و راهحلهای معنوی آن
علی احمدپور
بهینهسازی تکثیر شیرین بیان در کشاورزی پایدار: راهکارهای نوین برای مناطق شور
رستم یزدانی بیوکی - محمدهادی راد - حسین بیرامی - امیر پرنیان - ولی سلطانی گردفرامرزی
ارزیابی ضایعات میوه و سبزی در انواع بستهبندی
سپیده محمدی
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 41.1.4