0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی کشاورزی، محیط زیست و امنیت غذایی
A Review of Gluten-Free Cereals, Pseudo-Cereal Processing, and Food Products
نویسندگان :
Reza Pourhassani
1
Azam Ayoubi
2
1- دانشگاه شهید باهنر کرمان
2- دانشگاه شهید باهنر کرمان
کلمات کلیدی :
Autoimmunity،Celiac disease،Gluten،Gluten-free food،Prolamin
چکیده :
With the increasing prevalence of celiac disease worldwide, one of the major challenges in the food industry is the production and enhancement of gluten-free products tailored to meet the needs of these patients. This study focuses on gluten-free grains and their derived products. Celiac disease is an autoimmune disorder where the consumption of gluten triggers an antibody response in the body, damaging the intestinal tissue. Individuals affected by this condition must completely eliminate gluten from their diet. The food industry is obligated to produce specialized products exclusively for individuals with this autoimmune disorder. Novel food formulations aimed at improving dietary options and enhancing the health status of celiac patients are being extensively investigated. However, removing gluten from food products prevents the formation of cohesive networks during dough preparation, leading to structural deficiencies in bread. Overall, the elimination of gluten compromises texture, visual quality, and shelf life. To overcome these shortcomings, starches, dairy proteins, and hydrocolloids are used to replicate the functional properties of gluten, thereby enhancing structure and prolonging the shelf life of gluten-free products. Replacing gluten with gluten-free flours presents a significant technological challenge. Despite advancements, the quality of these substitutes often remains inferior to gluten-containing products, as they are typically poor sources of dietary protein and fiber. This paper examines the characteristics of quinoa, corn, rice, teff, and amaranth seeds and ultimately proposes factors and methods for producing high-quality gluten-free products.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
بررسی نقش غنیسازی نان در بهبود کیفیت و ارزش غذایی: یک مرور سیستماتیک
محمدرضا رضائی - اسماعیل میرزایی قلعه - حامد کرمی - زینب رمدانی
مروری بر گیاه پالایی خاکهای آلوده به فلزات سنگین
آمنه قاسمی مصرمی - عنایت الله نیازی اسفیانی - سوسن قاسمی مصرمی - محمد جعفر هدایتی
بررسي ویژگيهاي فيزيكوشيميايي نشاستهي حاصل از ارقام مختلف سيب زميني
آرش جعفرزاده شایان - اسمعیل نصیری - زهرا اسپرورینی
امکان سنجی تولید شیر خشک جایگزین گوساله (شیر خشک دامی) غنی شده و پروبیوتیک
سید حسام حمیدی - مهدی قدرت - علی قاجار
جزایر بیماریزایی سالمونلا
فرزانه جلدی - سید مصطفی پیغمبری
سازگاری حشرات تحت استرس گرمایی
اعظم امیری
تولید ارگانیک بادام زمینی در مناطق بیابانی خشک و نیمه خشک: روشها، چالشها و چشم اندازهای آینده
امان الله سلیمانی - زهرا امیری قنات سامان
بررسی تاثیر تغییر اقلیم برآفات کشاورزی
محمدحسین ارسلانلو - وحید اعتماد - محمد ابراهیم فرآشیانی - شهرام خلیقی سیگارودی - پریسا اسحاقی
روشهای فیزیکوشیمیایی تلخیزدایی از بادام وحشی
احسان شاهمرادی - سپیده خراسانی - کاظم جعفری نعیمی - حمید رضا اخوان
کاربرد پرتودهی گاما در صنایع غذایی
نسیم شاویسی - یاسر شهبازی
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 42.0.2