0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی کشاورزی، محیط زیست و امنیت غذایی
Effect of Postharvest Application of Salicylic Acid on Quality and Storage Life of Strawberry Fruit cv. Sabrina
نویسندگان :
Mohammad Salehi Sarbijan
1
Hossein Meighani
2
Mohammad Sadat Hosseini
3
Sediqeh Afsharipour
4
1- دانشگاه جیرفت
2- دانشگاه بیرجند
3- دانشگاه جیرفت
4- دانشگاه هرمزگان
کلمات کلیدی :
Anthocyanin،Antioxidant compound،Ascorbic acid،Firmness
چکیده :
Strawberry is highly perishable fruit, mostly due to their susceptibility to mechanical injury, water loss, physiological deterioration, and microbial decay after harvest. This study aimed to investigate the effects of salicylic acid (0, 1, and 2 mM) on maintaining the quality and shelf life of strawberry fruits cv. ‘Sabrina’ during 10 days of storage at 4 ±0.5 ˚C with 90-95% RH. Physico-chemical characteristics were monitored during storage at 5-day intervals. The results showed that SA treatments and storage time had no significant effect on the total soluble solids. SA treatment substantially decreased the physiological loss in weight and fruit softness as compared to the control samples. In addition, total anthocyanin content and ascorbic acid content were higher in SA-treated fruits at the end of storage. Total phenolic content and total antioxidant activity were not affected by SA treatment. Overall, these findings suggest that SA treatment exhibits a high potential in preserving the postharvest quality of strawberry fruit.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
بررسی روند مصرف و محاسبه شاخصهای کارایی انرژی در تولید نیشکر طی سالهای 1390-1400 در استان خوزستان
محمد مهران زاده
اثر تغییر اقلیم بر بیمارگرهای قارچی و شبهقارچی و ریززیواگان گیاهی
آریادخت رضایی - مریم میرطالبی
نقش استارتآپها در توسعه اقتصادی کشاورزی و جوامع روستایی ایران
معصومه والی
فناوریهای نوین افزایش دهنده کیفیت شیمیایی و ميکروبي مواد غذایی
زهرا نظیری - شهرزاد یونسیان
تاثیر محلولپاشی پلیآمینها بر ویژگیهای مورفوفیزیولوژیک و درصد اسانس گیاه ریحان (Ocimum basilicum L.)
الهام دانائی - وحید عبدوسی
Lippia citriodora (lemon verbena): A Comprehensive Review of its Medicinal and Culinary Applications Accounting Phytochemistry
Mohammad-Reza Jalali - Mina Amani
بررسی چالشهای مرتبط با تنوع زیست محیطی در شهریاسوج
سیده فائزه لاهوتی نسب - سیامک دخانی
ارزیابی خاصیت آنتیاکسیدانتی میوه گیاه پسته کوهی (بنه)
شکوفه حاجی هاشمی - ام البنین جهانتیغ - نسترن ایمانی فر - شیوا گرشاسبی - زهرا مهاجر
تاثیر آب پلاسمایی شده در کاهش شمارش کلی میکروارگانیسمهای میوه گواوا
مهدی پورهاشمی - مهناز هاشمی روان - نازنین زند - علیرضا شهاب لواسانی
برآورد کیفیت آبخوانهای دشت البرز برای مصارف کشاورزی و آب شرب
مهدی هدایت پور - حمیدرضا ربیعی فر - حسین حسن پور درویشی - رضا شیرین آبادی - سعید فرخی زاده
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 42.0.2