0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی کشاورزی، محیط زیست و امنیت غذایی
Analyzing Drought Resistance of two Contrasting Pistachio Hybrid Rootstocks using Key Stress Tolerance Indices
نویسندگان :
Mozhdeh Osku
1
Mahmoud Reza Roozban
2
Saadat Sarikhani
3
Mohammad Mehdi Arab
4
Isabella Mascio
5
Kourosh Vahdati
6
1- دانشگاه تهران
2- دانشگاه تهران
3- دانشگاه تهران
4- دانشگاه تهران
5- University of Bari Aldo Moro
6- university of Tehran
کلمات کلیدی :
Clonal hybrid،DSI،Redox،STI،Water withholding
چکیده :
Root morphological and growth responses of two contrasting nine-month saplings of Pistacia atlantica × Pistacia integerrima hybrids, 'C8-3' (sensitive) and 'C9-4' (resistant), were assessed following 30-day period of water withholding. The assessment focused on several traits, including the drought susceptibility index (DSI), stress tolerance index (STI), root-to-shoot ratio, network volume (NWVL), network area (NWCA), and root redox potential. Our findings indicated that neither STI nor DSI based on root biomass effectively distinguished between high-yield clones under both stress and non-stress conditions. Interestingly, the root-to-shoot ratio, which is often elevated in drought-resistant species, did not exhibit a significant increase in the resistant clone. Additionally, water stress negatively affected root architecture traits, leading to reduced NWVL and NWCA in the resistant clone. Measurements of root redox potential revealed elevated values in the sensitive clone under drought conditions. Overall, among the traits evaluated, NWCA, NWVL, and root redox potential were particularly effective in differentiating clones with high yields in both stressful and non-stressful environments. These results enhance our understanding of the drought tolerance mechanisms in pistachio hybrids and underscore the significance of selecting suitable rootstocks for areas facing water scarcity.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
مقایسه ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و بررسی مزیتهای آرد سه واریته کینوا با نگاه به راهبردهای امنیت غذایی جمهوری اسلامی ایران
مسعود تقی زاده - حسام الدین آخوندزاده
کاربرد نانوکیتوزان و اسانسهای گیاهی در توسعه فیلمهای خوراکی دارای خواص ضدمیکروبی و افزایش ماندگاری مواد غذایی
میلاد قاسم زاده - حمیدرضا اخوان - سپیده خراسانی - رضا حاجی محمدی فریمانی
Evaluating the Safety Profiles of Probiotic Bacteria in Aquaculture: A Comprehensive Review
Mohamad Fakhrian - Golbahar Zeitounli - Ali Ghanadi - Tahmineh Soltani
کاربردهای فناوری فراصوت هوابرد در صنایع غذایی
فناوریهای نوآورانه در خدمت امنیت غذایی: بهبود پذیرش مصرف کننده در تولید شیرهای جایگزین گیاهی بادام هندی خام
سید محمد حسین نظام دوست
رابطه مبانی فقهی و تمدن سازی نوین اسلامی
رشید رکابیان
تاثیر فلزات سنگین بر رشد و سلامت گیاهان
اسما گرمی
Evaluation of Sewage Containing Selenium and Caffeic Acid as a Herbicide
Azam Chahardoli - Ali Mostafaei
مدلسازی و تهیه نقشه رقومی غلظت عناصر موجود در طوفان گردوغبار
الهه اکبری - مهرداد جیهونی
تأثیر عوامل فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیک آب و زایشگاه بر زندهمانی نوزادان مولی (Poecilia sphenops) و گوپی (Poecilia reticulata) در آکواریومهای خانگی
فاطمه متفکر
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 42.0.2